Zedna Life&Health

Zedna Life&Health

Zedna kisokos- Tejallergiák típusai és diagnosztikája

2024. október 08. - zednalife

A tejallergia az egyik leggyakoribb élelmiszerallergia, különösen csecsemők és kisgyermekek körében, de felnőttekben is előfordulhat. A tejhez kapcsolódó allergiás reakciók két fő formában jelentkezhetnek: az immunmediált tejallergia és a laktózintolerancia. Bár a köznyelvben gyakran keverik ezeket az állapotokat, fontos megkülönböztetni őket, mivel különböző mechanizmusok állnak a háttérben, és eltérő tüneteket okoznak.

Tejfehérje-allergia

A tejfehérje-allergia, vagyis immunmediált tejallergia, akkor alakul ki, amikor az immunrendszer tévesen idegen anyagként azonosítja a tejben található fehérjéket, mint például a kazeint vagy a savófehérjét. Ennek hatására az immunrendszer antitesteket kezd termelni, amelyek gyulladásos reakciókat váltanak ki a szervezetben. Két típusa van, az egyik az úgynevezett IgE-mediált tej allergia, melynek tünetei gyorsan, néhány percen vagy órán belül jelentkeznek a fogyasztást követően. Másik típusa a “nem IgE-mediált tejallergia” mely esetében a tünetek lassabban alakulnak ki: több óra vagy akár néhány nap elteltével.

Diagnózisa

A tejfehérje-allergia diagnózisa többnyire bőrpróba, specifikus IgE vérvizsgálat vagy eliminációs diéta alkalmazásával történik. A diagnózist követően a tej teljes elkerülése szükséges, beleértve minden tejterméket és azok származékait is.

Laktózintolerancia

A laktózintolerancia más típusú tejhez kapcsolódó probléma, amely nem az immunrendszer hibájából ered, hanem a laktáz nevű enzim hiányából. A laktáz bontja le a tejcukrot (laktózt) a vékonybélben, és ha ez az enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, a tejcukor emésztetlenül jut a vastagbélbe, ahol fermentálódik, gázokat és tüneteket okozva.

Diagnózisa

A laktózintoleranciát többféle teszttel lehet diagnosztizálni, például hidrogénkilégzési teszttel, szájnyálkahártyáról történő mintavétellel végzett genetikai teszttel, vagy egyszerűen laktózmentes diétával. Az érintettek általában képesek bizonyos mennyiségű laktózt tolerálni, de egyénenként változik a mennyiség, amely még nem okoz tüneteket.

Későbbi életkorban kialakuló tejallergia

Míg a tejallergiák többsége gyermekkorban alakul ki, és sok esetben a gyermekek kinövik, a tejallergia felnőttkorban is kialakulhat. Felnőtteknél gyakran nehezebb diagnosztizálni, mert a tünetek hasonlíthatnak más betegségekre, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS).

A bejegyzés trackback címe:

https://zednalife.blog.hu/api/trackback/id/tr5318704050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása