Zedna Life&Health

Zedna Life&Health

Nyári kihívások a hálószobában

2024. augusztus 29. - zednalife

Kis figyelemmel sokat tehetünk a kellemesebb éjszakákért

A nyár beköszöntével a lakások hőmérséklete trópusi hangulatot ölt, a nappalok meghosszabbodnak, nyitott ablakainkon oxigéndús levegő és ciripelés árad éjjel a szobába, így alvási szokásaink is jelentősen megváltozhatnak. A nyári hónapokban sokkal nagyobb terhelés éri szervezetünket, időnként azt tapasztalhatjuk, hogy akár állva is el tudnánk aludni, ezért érdemes megnéznünk közelebbről, milyen tényezők befolyásolják nyáron az alvásunkat, és hogyan biztosíthatjuk a pihentető éjszakai nyugalmat.

Alvási szokások változása nyáron

A több természetes fényhatással van cirkadián ritmusunkra. Szervezetünk később kezdi termelni a melatonint, az alváshormont, ami késői elalváshoz vezethet. Ha esti rutinunk ezáltal meghosszabbodik, időt veszíthetünk a megszokott alvási óraszámból. A nyári szabadnapokból szeretnénk kihozni a lehető legtöbbet, így a szabadabb időbeosztás gyakran eredményez rendszertelen alvási mintákat, ami megzavarhatja belső óránkat. A nyári programok során fogyasztott késői és szénhidrátban gazdag vacsorák szintén hozzájárulhatnak az alvásidő csökkenéséhez.

A meleg hatása az alvásra

A nyári hőség jelentősen befolyásolhatja alvásunk minőségét. Testünknek le kellene hűlnie az elalváshoz, ami meleg szobában jóval nehezebb. A magas hőmérséklet miatt alvásunk kevésbé mély, gyakrabban ébredünk. Az éjszakai izzadás kellemetlen és jelentős folyadékvesztéshez is vezet, ami tovább rontja az alvás minőségét.

Esti mobilozás és alvásminőség

Az esti képernyőhasználat és az alvás minősége között egyértelmű összefüggés van, természetesen függetlenül a képernyőt használó eszköz fajtájától.  A mobilok, tabletek és laptopok által kibocsátott kék fény gátolja a melatonin termelődését, megnehezítve az elalvást. A közösségi médiumok böngészése, értesítések és üzenetek olvasása felpörgeti agyunkat, amikor épp a megnyugtatására lenne szükség.

Az alvás halogatása – elmetrükk saját magunk ellen

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor tudjuk, hogy ideje lenne álomra hajtani a fejünket, mégis találunk még egy posztot, videót, amit meg kell néznünk, sorozatok esetében pedig határ a hajnali csillagos ég. Ez az alváshalogatás jelensége, ami hosszú távon következményekkel járhat mentális és fizikai egészségünkre nézve.

Az alváshalogatás mögött gyakran az az érzés áll, hogy napközben nem volt elég időnk önmagunkra. Az éjszaka csendjében végre szabadnak érezhetjük magunkat, és megpróbáljuk bepótolni a napközben feszültségben feláldozott időt. Tudat alatt szinte megpróbáljuk kizsarolni a nap 24 órájából azt a kis plusz időt, amitől elégedetten zárhatnánk a napot.

Természetesen minden nehéz érzés figyelmet igényel, ezért ha alváshalogatást fedezünk fel magunkon, fordítsunk figyelmet a mögöttes feszültség feltárására és csökkentésére. Tervezzünk be napközben is rövidebb "én-időket". És ami a legfontosabb: legyünk tudatosak. Figyeljük meg, mikor és miért halogatjuk leginkább az alvást, és ez milyen hatással van az energiaszintünkre, másnapi produktivitásunkra. Vigyázzunk a spirállal, amikor a kevés energia még több frusztrációt gerjeszt és a napközbeni tevékenység egyre kevesebb elégedettséget eredményez.

Tanácsok a pihentető nyári alváshoz

  1. A hálóban használjunk ventilátort vagy légkondicionálót, de ügyeljünk, hogy a légáramlat ne irányuljon közvetlenül a testre.
  2. Jó szolgálatot tehet forró hálószobában a hideg borogatás, még jobb, ha zselés szemmaszkot tartunk a hűtőszekrényben, és végszükség esetén ezzel hűsítjük arcunkat.
  3. Próbáljunk meg minden nap nagyjából azonos időben lefeküdni és felkelni, még szabadság alatt is.
  4. Vezessünk be egy "digitális napnyugtát" - egy órával lefekvés előtt már tegyük félre az elektronikus eszközöket, illetve használjuk az esti fény funkciót, amely kék fény helyett sárga színárnyalatot alkalmaz.
  5. Kora este töltsünk időt a szabadban, ez segít szinkronizálni belső óránkat, enyhe fáradtságot vált ki.
  6. Alakítsunk ki egy megnyugtató esti rutint, ami felkészíti testünket és elménket az alvásra.

A nyári alvás kihívásokkal teli lehet, de a megfelelő taktikákkal jelentősen javíthatjuk alvásunk minőségét. A jó alvás nem luxus, hanem az egészséges életmód alapvető része. Ha tartós alvászavarral küzdünk, ne habozzunk szakember segítségét kérni.

https://zednalife.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://zednalife.blog.hu/api/trackback/id/tr1718477987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása