Zedna Life&Health

Zedna Life&Health

Zedna kisokos- Az endometriózis diagnosztikája  

2024. szeptember 10. - zednalife

 

Az endometriózis egy krónikus betegség,amely a WHO szerint a reproduktív korú nők és lányok mintegy 10%-át érinti. A betegség súlyos, a mindennapi életet befolyásoló fájdalommal járhat, mely a menstruáció, a szexuális együttlét, a székletürítés és/vagy vizelés során váltódik ki. Ezen kívül megjelenhet krónikus kismedencei fájdalomként, hasi puffadással, hányingerrel, fáradtsággal, és néha depresszióval, szorongással. Egyes források szerint az érintettek 40%-a küzd fertilitási problémákkal is.

 Az endometriózisnak jelenleg nincs ismert gyógymódja, és a kezelés általában a tünetek ellenőrzésére irányul.

Az endometriózis korai diagnózisához és hatékony kezeléséhez való hozzáférés fontos, de számos helyen, így az alacsony és közepes jövedelmű országokban is korlátozott. 

Az endometriózis diagnosztizálása kihívást jelenthet, mivel a tünetek gyakran hasonlóak más betegségek, például a petefészek ciszta vagy az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteihez. Az orvosi diagnózis több lépést is magában foglalhat:

 Kórtörténet és tünetek

Az orvos részletesen kikérdezi a pácienst a tüneteiről, menstruációs ciklusáról, fájdalomérzeteiről és egyéb, a reproduktív egészséghez kapcsolódó kérdésekről. 

Nőgyógyászati vizsgálat

A manuális vizsgálat során az orvos érzékeny területeket keres a medencében, amelyek jelezhetik az endometriózis jelenlétét.

Képalkotó vizsgálatok

Ultrahang, MRI vagy más képalkotó technikák segíthetnek az orvosnak az endometriózis okozta elváltozások azonosításában, bár ezek nem mindig mutatják ki a kisebb elváltozásokat, így negatív lelet sem zárja ki az endometriózist.

 

Laparoszkópia:

Ez az egyetlen biztos módja az endometriózis diagnosztizálásának. A laparoszkópia egy minimálisan invazív sebészeti eljárás, amelynek során egy vékony, fényforrással ellátott csövet vezetnek be a hasüregbe. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy közvetlenül megtekintse a medencei szerveket és az endometriális elváltozásokat, valamint szövettani mintát vegyen.

 

Amennyiben Önnek egészségügy problémája van, a Zedna Life&Health szakemberei segítenek abban, hogy ne csak sodródjon az egészségügyben, hanem valódi segítséget kapjon.


Zedna Life & Health I Kezdőoldal

A bejegyzés trackback címe:

https://zednalife.blog.hu/api/trackback/id/tr1518488763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása