Zedna Life&Health

Zedna Life&Health

Zedna kisokos- Endometriosis

2024. szeptember 03. - zednalife

Az endometriózis tünetei 

Az endometriózis egy krónikus jó indulatú de gyakran fájdalmas állapot, amely világszerte milliókat érint, a reproduktív korú nők nagyjából 10%-át. Bár a pontos okok még mindig nem teljesen tisztázottak, az endometriózis lényege, hogy a méh nyálkahártyához hasonló szövet található a méhen kívül más helyeken is, például a petefészkeken, a petevezetékeken, a hashártyán, hüvelyen és ritka esetekben más szervek felületén is. Ez a rendellenes szövet hasonlóan viselkedik a méh belső nyálkahártyájához: megvastagodik, lebomlik és vérzik a menstruációs ciklus során. A jelenség immunreakciókat, gyulladást, hegesedést és összenövéseket okoz, amelyek különféle tüneteket vonnak maguk után.

Lehetséges tünetek

Az endometriózis leggyakoribb tünete a kismedencei fájdalom, amely gyakran összefügg a menstruációval. A fájdalom intenzitása változó lehet, és sok nő esetében az idő előrehaladtával súlyosbodik. A fájdalom jellemzően a menstruáció előtt kezdődik, és a menstruáció alatt vagy azt követően is folytatódhat. A tünetek annak megfelelően változatosak lehetnek, hogy hol található hegesedés, illetve endometriózisos szövetburjánzás. Tünetei közé tartoznak:

 

  • Erős menstruációs fájdalom (dysmenorrhea): A menstruációs görcsök szokatlanul fájdalmasak lehetnek, és a szokásos fájdalomcsillapítók sem mindig nyújtanak megkönnyebbülést.

 

  • Fájdalom székelés és vizeletürítés közben a menstruáció idején

  

  • Fájdalom közösülés közben: Sok endometriózisban szenvedő nő számára a nemi aktus fájdalmas lehet, ami megnehezíti az intimitást.

  

  • Fájdalom a bélmozgások és vizelés során: Ezek a tünetek gyakrabban jelentkeznek a menstruáció alatt.

 

  • Erős menstruációs vérzés: Néha súlyos vérzés vagy közti vérzés is előfordulhat.

 

  • Meddőség: Az endometriózisban szenvedő nők kb. 40%-a küzd termékenységi problémákkal.

 

  • Szorongás, lehangoltság

 

Egyéb tünetek: Fáradtság, puffadás, hasmenés, székrekedés, hányinger, különösen a menstruáció alatt.

 

A Zedna Life&Health-nél mi komolyan vesszük eddig feltáratlan tüneteit, és segítünk Önnek. Forduljon hozzánk bizalommal!

Zedna Life & Health I Kezdőoldal

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zednalife.blog.hu/api/trackback/id/tr5918483959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása