Zedna Life&Health

Zedna Life&Health

Zedna kisokos- Az endometriózis okai és kockázati tényezői

2024. október 01. - zednalife

Az endometriózis egy krónikus betegség,amely a WHO szerint a reproduktív korú nők és lányok mintegy 10%-át érinti. A betegség súlyos, a mindennapi életet befolyásoló fájdalommal járhat, mely a menstruáció, a szexuális együttlét, a székletürítés és/vagy vizelés során váltódik ki. Ezen kívül megjelenhet krónikus kismedencei fájdalomként, hasi puffadással, hányingerrel, fáradtsággal, és néha depresszióval, szorongással. Egyes források szerint az érintettek 40%-a küzd fertilitási problémákkal is.

Az endometriózis pontos oka még nem ismert, ezért megelőzni nem tudjuk. Számos elmélet létezik azonban a hátterére. Az egyik legelfogadottabb teória a retrográd menstruáció, amely szerint a menstruációs vér visszaáramlik a petevezetékeken keresztül a hasüregbe, és ott endometriális szöveteket hagy hátra. Ezek a sejtek a hasüregi szervek felszínéhez tapadnak, és ott tovább növekednek. További lehetséges okok a következők..

 Genetikai tényezők

Az endometriózis gyakran fordul elő családon belül, ami genetikai hajlamra utal.

 Immunrendszeri problémák

Az endometriózisos nők immunrendszere nem mindig képes felismerni és elpusztítani az endometriális szövetet, amely a méhen kívül található. Ezt az elméletet alátámasztja, hogy bizonyos típusú immunrendszeri rendellenességek és daganatos megbetegedések gyakrabban fordulnak elő endometriózissal küzdő nők körében.

 Hormonális hatások

Az ösztrogén, egy női nemi hormon, fontos szerepet játszhat az endometriózis kialakulásában és progressziójában. Bár azt, hogy az ok vagy az okozat az ösztrogén, azt egyelőre vizsgálják.

Embrionális sejtek átalakulása

Bizonyos hormonális hatások miatt embrionális sejtek alakulhatnak át endometriális szövetté a pubertás során.

Az endometriózis hatása a mindennapi életre

Az endometriózis nemcsak fizikai, hanem pszichológiai és érzelmi szempontból is jelentős hatással lehet az érintettek életére. A tartós fájdalom, a meddőséggel kapcsolatos aggályok, valamint a kezelések okozta stressz hozzájárulhatnak a depresszióhoz és a szorongáshoz. Fontos, hogy az endometriózisos nők támogatást kapjanak, és megfelelő információkkal rendelkezzenek állapotukról. Családtagok, barátok és egészségügyi szakemberek

A bejegyzés trackback címe:

https://zednalife.blog.hu/api/trackback/id/tr618695600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása