Zedna Life&Health

Zedna Life&Health

Őszi stressz az irodában: Gyakorlati tippek a konfliktusok kezelésére

2024. október 03. - zednalife

Őszi stressz az irodában: Gyakorlati tippek a konfliktusok kezelésére

A nyári pihenés után, az éves szabadságolások csúcsán túl hirtelen újra megtelnek az irodák, borongós napokon próbálunk újra felvenni a ritmust a munkahelyen. Az őszi időszak gyakran megnövekedett munkaterheléssel jár, hirtelen olyanoktól is kapunk emailt, akikről fél éve nem hallottunk, minden témában összehívják az első értekezleteket, csak kapkodjuk a fejünket. A kiugró terhelés feszültséget okozhat a munkahelyen. Önismereti szintüntől és tudatosságunktól függ, milyen mértékben fogjuk feszült érzéseinket azonnal kisugározni munkatársainkra, vagy más eszközökhöz nyúlunk. Az alábbiakban sorra veszünk néhány azonnal alkalmazható stratégiát, amelyek segíthetnek a konfliktusok megelőzésében és az együttműködés javításában.

1. Hadüzenet helyett kommunikáció

Konfliktushelyzetben ahelyett, hogy vádaskodnánk, használjunk "én-üzeneteket".
Kerüljük el, hogy megnyilvánulásainkat a másik személy mulasztásaira, hibáira vonatkozó megállapításokra építjük, ehelyett
magára a feladatra, a munkahelyi közösségre, munkatársi csoportokra utaljunk.
Például: "Aggódom, hogy nem tudjuk időben befejezni a projektet. Mit tehetünk, hogy gyorsítsuk a folyamatot?"

Duzzogás helyett kérdezzünk. Ha nem értettük pontosan, mi a cél, vagy magunkban már eleve kételkedünk, első
körben próbáljuk megismételni a hallottakat a saját szavainkkal, hogy megbizonyosodjunk, helyesen értettük.
Használjunk olyan kifejezéseket, mint "Ha jól értem...", "Azt mondod, hogy...".

2. Stresszkezelési technikák a mindennapokban

Lélegezzük nyugalomba magunkat
Naponta kétszer (például reggel és délben) végezzünk el egy rövid légzőgyakorlatot.
Lélegezzünk be 4 másodpercig, tartsuk bent 4 másodpercig, majd lélegezzünk ki 4 másodpercig.
Ismételjük ezt 5 percen keresztül.

A mikro-szüneteket szánjuk mozgásra
Óránként tartsunk 2-3 perces szünetet, ez alatt álljunk fel a székből, vagy tegyük le a szerszámot, nyújtózzunk, sétáljunk el az egyik közösségi helységbe.

3. Határok felállítása
Kollégáink számára igyekezzünk világossá tenni, hol húzódnak személyes határaink. Vonatkozhat ez apróbb segítségekre, büfébe való leugrásra, kisebb költségek "benyelésére", hétvégi feladatok és soron kívüli teendők felvállalására. Tudatosítsuk, hogy könnyen válhatunk a munkahelyen a legkönnyebb megoldássá,
mivel a legkisebb ellenállást támasztjuk. A határok kijelölését egyszerű, tömör és szubjektív megjegyzésektől mentes üzenetekkel tegyük, például:
"Sajnos most nem tudom vállalni, ezúttal kerüljön másra sor."

4. Köszönd meg!
Tegyünk aktívan a pozitív légkörért és teremtsük meg az elismerés kultúráját! Kollégáink számára jelezzük vissza, amikor pozitív
benyomásunk keletkezett róla, az általa időben elvégzett teendőket köszönjük meg, de ez kiterjedhet arra is, ha valaki a közös konyhában rendet rakott, feldíszítette az irodát, vagy akár halkabban telefonált.

Ezek a praktikus technikák segíthetnek abban, hogy hatékonyabban kezeljük a munkahelyi konfliktusokat és javítsuk az együttműködést a feszültebb őszi időszakban is. Ne feledjük, a változás kis lépésekkel kezdődik – próbáljuk ki ezeket a módszereket, és figyeljük meg, milyen pozitív hatással vannak a munkahelyi légkörre!

A bejegyzés trackback címe:

https://zednalife.blog.hu/api/trackback/id/tr5418699958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása