Zedna Life&Health

Zedna Life&Health

Zedna Kisokos- Az alulműködő pajzsmirigy hatása a testsúlyra

2024. augusztus 13. - zednalife

Az alulműködő pajzsmirigy, vagyis a hipotireózis, egy olyan gyakori endokrin rendellenesség, amely világszerte emberek millióit érinti. A pajzsmirigy kulcsfontosságú szerepet játszik az anyagcsere, a növekedés és a fejlődés szabályozásában a pajzsmirigyhormonok termelésével. Amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, számos testi funkció, köztük az anyagcsere, jelentősen kompromittálódik, ami gyakran testsúlynövekedéshez vezet.

 A pajzsmirigyhormonok szerepe az anyagcserében

A pajzsmirigy hormon aktívabb formája kötődik a sejtek receptoraihoz és befolyásolja szinte minden fiziológiai folyamat működését.

A pajzsmirigyhormonok növelik az alapanyagcserét, ami a test nyugalmi állapotban történő energiafelhasználását jelenti. Számos anyagcsere-tevékenységet is serkent a legtöbb szövetben, növelve a hő- és energia-termelést.

Pajzsmirigy alulműködés és az anyagcsere lassulása

A pajzsmirigyhormonok elégtelen rendelkezésre állása az alapanyagcsere csökkenéséhez vezet. Ennek eredményeként a test kalóriaégetési képessége romlik. Az alacsonyabb alapanyagcserével a test kevesebb kalóriát igényel az alapvető fiziológiai funkciók fenntartásához. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha a kalóriabevitel változatlan marad, a felesleges kalóriákat nagyobb valószínűséggel tárolja a szervezet zsírként.

Testsúlygyarapodás

A pajzsmirigy alulműködése a testsúlyt más hormonok és anyagcsereútvonalak befolyásolásával is érinti. A hipotireózis a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintjének emelkedéséhez vezet, amely az agyalapi mirigy élettani válasza az alacsony pajzsmirigyhormonszintre. A magas TSH-szint elősegítheti a zsírfelhalmozódást és befolyásolhatja az étvágyat szabályozó hormonokat, például a leptint és a grelint. 

Vízvisszatartás

A hipotireózisban jelentkező testsúlygyarapodás nem csak a zsírraktározás növekedésének következménye. Az alulműködő pajzsmiriggyel rendelkező egyének gyakran tapasztalnak folyadékvisszatartást, ami jelentősen hozzájárulhat a testsúlygyarapodáshoz. A hipotireózis csökkentheti a veseműködést, ami a víz kiválasztásának romlásához vezet. Ez a folyadékok felhalmozódását eredményezi a szövetekben, amit orvosi nyelven myxedemának neveznek. 

A testsúly kezelése hipotireózisban

A testsúly kezelése ebben az esetben is átfogó megközelítést igényel, amely magában foglalja az orvosi kezelést, étrendi módosításokat és életmódbeli változtatásokat. A hipotireózis kezelésének sarokköve a pajzsmirigyhormon-pótló terápia. A normál pajzsmirigyhormonszint helyreállításával az anyagcsere normalizálódik, ami segít a testsúly kezelésében.

 Az orvosi kezelés mellett elengedhetetlenek az étrendi módosítások is. A Zedna Life&Health szakmai csapata segítséget nyújt Önnek feltárni a túlsúlya okát, valamint kezelésében is megoldást kínál.

Zedna Life & Health I Kezdőoldal

A bejegyzés trackback címe:

https://zednalife.blog.hu/api/trackback/id/tr6918465817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása