Zedna Life&Health

Zedna Life&Health

Zedna kisokos- Amikor a test a pajzsmirigy ellen fordul

A Hashimoto betegségről közérthetően

2024. augusztus 06. - zednalife

A Hashimoto betegség, vagy más néven Hashimoto-thyreoiditis (pjzsmirigy gyulladás), egy gyakori de kezelhető autoimmun rendellenesség, amely a pajzsmirigyet érinti. Az autoimmun betegségek lényege, hogy a szervezet saját immunrendszere támadja meg a test saját sejtjeit. Ebben az esetben az immunrendszer a pajzsmirigy sejtjeit támadja meg, amely végül a pajzsmirigy alulműködéséhez vezethet. A pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú mirigy a nyakban, amely létfontosságú hormonokat termel az anyagcsere szabályozásához.

Tünetek

A Hashimoto betegség tünetei (amelyek tulajdonképpen a pajzsmirigy alulműködés eredményeként manifesztálódnak) gyakran lassan alakulnak ki, és eleinte észrevétlenek maradhatnak. A leggyakoribb tünetek a következők: fáradtság, súlygyarapodás a korábban megszokott életmód mellett, fázékonyság, székrekedés, száraz bőr, hajhullás, hangulatingadozás. Pajzsmirigy túlműködés is előfordulhat a betegség korai szakaszában, ami a fent felsoroltakkal ellentétes panaszokat okoz.

A pajzsmirigy alulműködése okozhat terméketlenséget (korábbi cikkünk ITT olvasható), illetve terhességi komplikációkat is.

Diagnózis

A Hashimoto betegség diagnosztizálása vérvizsgálatokkal történik, továbbá alátámasztandó ultrahang vizsgálattal is. Az orvos általában a következő teszteket kéri:

- TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szint: A magas TSH szint pajzsmirigy alulműködésre utalhat.

- T4 és T3 hormonok szintje: Ezek a pajzsmirigy által termelt hormonok.

- Pajzsmirigy-peroxidáz antitestek (ún. antiTPO): A magas TPO antitest szint Hashimoto betegségre utal. Ez a paraméter nem szorul rendszeres kontrollra, ha a szintje egyszer magas volt, akkor az autoimmun folyamat mai tudásunk szerint nem állítható meg.

 

Kezelés

A Hashimoto betegség kezelése elsősorban a pajzsmirigy hormonpótlására épül. Ha a hormonszint helyreáll, a tünetek enyhülnek vagy teljesen megszűnhetnek.

A kezelés során az orvos rendszeresen ellenőrzi a beteg hormonszintjeit, és szükség esetén módosítja a gyógyszer adagját. A legtöbb beteg élethosszig tartó kezelést igényel, de a megfelelő adagolás mellett teljes értékű életet élhetnek.

 

Mi okozza a Hashimoto betegséget?

A Hashimoto betegség pontos oka nem ismert, de úgy gondolják, hogy genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak a kialakulásában. A betegség gyakran családon belül fordul elő, ami arra utal, hogy genetikai hajlam is hozzájárulhat. Továbbá, bizonyos környezeti tényezők, mint például fertőzések vagy túlzott jódbevitel, szintén kiválthatják a betegséget.

Életmódbeli változások

A gyógyszeres kezelés mellett életmódbeli változások is segítenek a tünetek enyhítésében és az általános egészségi állapot javításában. Ezt az egyéni adottságoknak megfelelően az endokrinológus kezelőorvos, vagy életmódorvos indikálja.

 

A korai diagnózis és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a tünetek enyhítésében és az életminőség javításában. Ha bármilyen tünetet észlel magán, forduljon health coachainkhoz bizalommal, akik segítenek Önnek a továbblépésben, hogy a legjobb szakemberekbez kerülve megfelelő vizsgálatokkal megállapíthassák mi áll a panaszok hátterében. Az egészséges életmód és a rendszeres orvosi ellenőrzés segíthet a betegség

A bejegyzés trackback címe:

https://zednalife.blog.hu/api/trackback/id/tr6018461477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása