Zedna Life&Health

Zedna Life&Health

Mentális egészség, a titkos összetevő a boldog élethez

2024. augusztus 09. - zednalife

A mentális egészség alapvető része az általános jólétünknek. Ahogy a testi egészségünkre is figyelmet fordítunk, ugyanúgy fontos, hogy gondoskodjunk mentális egészségünkről is. A testünk esetében viszonylag jól tisztában tudunk lenni azzal, hogyan tudjuk megfelelően ellátni és ápolni, már egészen kicsi korban tanítanak (de legalábbis próbálkoznak tanítani) szüleink arra, hogy a sárban könyékig merülés után ne fussunk az ebédlő asztalhoz.

De vajon része-e kultúránknak, hogy ugyanígy figyeljünk saját hangulatunkra, érzéseinkre, gondolatainkra? Hiba lenne a jókedvet, boldogságot, pozitív gondolatokat úgy tekinteni, mint tőlünk teljesen független ajándékait a sorsnak. A mentális egészségünk ápolására irányuló törekvés igenis gyors javulást hozhat jóllétünkben (és persze az itt-ott sajgó, görcsölő testünknek sem tesz majd rosszat).

Az egészséges mentális állapot segít abban, hogy hatékonyan kezeljük a stresszt, fenntartsuk a jó kapcsolatokat, és aktív hozzáállással nézzünk szembe az élet kihívásaival.  Az első lépés nem nehéz, és sok időt sem igényel, csupán arra van szükség, hogy tudatossággal forduljunk érzéseink, gondolataink felé. Figyeljünk fel a hirtelen induló, elsöprő erejű változásokra, vagy a szőnyeg alatt bujkáló, elfojtott típusúakra. Ahogy figyelünk a testünk jelzéseire, ugyanúgy figyelnünk érdemes az elménk és érzéseink jeleire is, hiszen ez a mindennapok során komoly előnnyel, a mentális jólléttel jutalmazhat meg.

Számos módszertan és megközelítés foglalkozik azzal, hogy szakmai keretek között segítse elő az emberek mentális jóllétét, ezek sorába tartozik a mentálhigiéné is, amelynek fő jellemzője, hogy rendkívül szelíd, empatikus eszközökkel fordul a kliensek felé, jelentős teret enged érzéseik megélésének, az alapvető eszköz, a segítő beszélgetés alkalmazásával.

Ezzel és más módszerekkel is nekikezdhetünk a lelki öngondoskodásnak, tudva, hogy a mentális egészség nem luxus, hanem alapvető szükséglete minden embernek, amelyre nap mint nap érdemes odafigyelni.

 

Ha segítségre van szüksége, keressen minket bizalommal. 
Zedna Life & Health I Kezdőoldal

A bejegyzés trackback címe:

https://zednalife.blog.hu/api/trackback/id/tr7018463379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása